Нa иницијативу Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, истраживачи у научним звањима рангирани су према резултатима оствареним у претходном, петогодишњем периоду. Након дефинисаних критеријума за сваку област и њиховог објављивања у Службеном гласнику формирана је листа изврсних истраживача, на основу које ће 10 одсто најбољих током две године од формирања листе примати плату увећану за 30 одсто, чиме је исказан одређени подстицај за њихов даљи научноистраживачки рад.

Коначна листа научно изврсних истраживача формира се обједињавањем листе изврсних истраживача по групацијама научних области и листе добијене на основу резултата у међународним колаборацијама. Међу првих 10 одсто награђених истраживача Географског института "Јован Цвијић" САНУ су др Александра Терзић, др Дарко Вуковић, др Дуња Демировић Бајрами, др Јована Бранков, др Марко Д. Петровић, др Нина Ћурчић и др Тамара Гајић.


Дана, 18. марта 2024. године, Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, састала се у Влади Републике Србије с првопласираним изврсним истраживачима из свих научних институција како би им у непосредном контакту честитала и упознала се с њима, али и поразговарала о њиховим искуствима и чула предлоге за потенцијално унапређење система одређивања изврсних истраживача. На састанку је присуствовао др Марко Д. Петровић, виши научни сарадник Географског института "Јован Цвијић" САНУ.

Овом приликом бисмо честитали свим колегама на оствареним резултатима и пожелели пуно успеха у даљем научном раду.

Прилог: https://nitra.gov.rs/cir/ministarstvo/vesti/sastanak-ministarke-dr-begovic-sa-izvrsnim-istrazivacima

Датум објаве: 19. 3. 2024. године
Извор: Географски институт "Јован Цвијић" САНУ, Београд, Србија

Фотографије: