НОВОСТИ



Поштоване колеге,
Позивамо Вас да узмете учешће у предстојећој 8. Међународној конференцији "Геобалканика 2022" која ће се одржати у Београду, од 9. до 10. маја 2022. године. Конференција је подржана од стране Географског института "Јован Цвијић" САНУ. Одабрани радови након процеса рецензије биће објављени у Зборнику радова Географског института "Јован Цвијић" САНУ бр. 72/2 и 72/3.

Датум објаве: године
Извор: http://geobalcanica.org/, , ,

Tim istraživača iz Geografskog instituta "Jovan Cvijić" SANU (Dejan Doljak, Gorica Stanojević, Dragana Miljanović, Nina Ćurčić) i Đorđe Samardžija, pod nazivom "GeoLab", osvojili su treće mesto na konkursu "SCS Hakaton: Pogled iz orbite" za idejno rešenje za unapređenje životne sredine.
Konkurs su raspisali Fondacija Serbian Case for Space uz podršku Vlade Republike Srbije, UNDP, Republički geodetski zavod i kompanija Planet.

Датум објаве: 1.7.2021. године
Извор: GI "Jovan Cvijić" SANU, , ,

Поштовани аутори,
Велико нам је задовољство да вас обавестимо да је Зборнику радова Географског института "Јован Цвијић" САНУ додељен Q4 статус од стране SCImago Journal Rank (SJR) у оквиру индексне базе Scopus за 2020. годину.
Линк: https://www.scimagojr.com/journalsearch.php?q=21100912225&tip=sid&clean=0
С поштовањем,
Уређивачки одбор

Датум објаве: године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,



Међународна година пећина и краса (IYCK) је светски непрофитни пројекат чији циљ је образовање јавности о овим веома значајним и широко распрострањеним природним ресурсима. Организатор је Међународна спелеолошка унија (UIS), организација за истраживање, проучавање и заштиту пећина и краса, која има 55 држава чланица, међу којима је и Србија. Преко 100 организација су партнери UIS-а у овом пројекту који ће пружити едукативне и забавне садржаје са циљем подизања глобалне свести о пећинама и красу.

Датум објаве: године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,



Поштоване колегинице и колеге,

Позивамо Вас да својим радовима допринесете квалитету специјалног издања часописа Sustainability (ISSN 2071-1050) под називом "Sustainable Countryside Perspectives – Cohesion between Rural Geography and Tourism, индексиран од стране база WoS–SSCI, IF2019:2.576 и Scopus–Q2.

Рок за слање научних радова: 15.10.2021.

Гостујући уредници:
Др Марко Д. Петровић, Географски институт “Јован Цвијић” САНУ
Др Јулија Сиромјатникова, Јужно-уралски државни универзитет, Русија

Датум објаве: 10.02.2021. године
Извор: https://www.mdpi.com/journal/sustainability/special_issues/scpcrgt_sus, , ,

Поштоване колеге,
Позивамо Вас да својим радовима допринесете квалитету предстојећег специјалног издања часописа Remote Sensing (ISSN 2072-4292) под називом "Extraterrestrial Influences on Remote Sensing in the Earth's Atmosphere", индексиран од стране база WoS–SSCI, IF2019:4.509 и Scopus: Q1).

Рок за слање научних радова: 30.11.2021.

Датум објаве: 15.11.2020. године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,

 



У оквирима Географског института "Јован Цвијић" САНУ од јануара 2021. године запослено је два научна саветника и пет виших научних сарадника, чиме је формално испуњен услов за формирање комисије за избор кандидата у звање виши научни сарадник у области гео-наука и сродних научних дисциплина.

Датум објаве: године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,



Поштовани научници, сарадници и читаоци,
научни часопис Зборник радова Географског института „Јован Цвијић” САНУ обeлежава значајан јубилеј – 70 година од публиковања првог броја часописа. Часопис је покренут јануара 1951. године, на иницијативу Српске академије наука и Географског института САН, када се публикује први број часописа под уредништвом академика Петра С. Јовановића.

Датум објаве: године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,



Обавештавамо да је Влада Републике Србије доставио Министарству просвете, науке и технолошког развоја обавештење да сви запослени из установа и институција које су у надлежности Министарства, а који су заинтересовани за имунизацију против COVID-19, пријаву треба да учине попуњавањем упитника на порталу еУправа (www.euprava.gov.rs).

Датум објаве: 15.01.2021. године
Извор: Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, ,

Поштоване колеге,


Позивамо Вас да својим радовима допринесете квалитету предстојећег специјалног издања часописа Remote Sensing (ISSN 2072-4292) под називом "Extraterrestrial Influences on Remote Sensing in the Earth's Atmosphere", индексиран од стране база WoS–SSCI, IF2019:4.509 и Scopus: Q1).

Рок за слање научних радова: 30.11.2021.


Гостујући уредници:
Др Александра Нина, Лабораторија за астрофизику и физику јоносфере, Институт за физику, Универзитет у Београду

Др Милан Радовановић, Географски институт "Јован Цвијић" САНУ

Проф. Др. Лука Ч. Поповић, Астрономска обсерваторија у Београду

Датум објаве: 18.11.2020. године

 

Извор: https://www.mdpi.com/journal/remotesensing/special_issues/Extraterr_Atmo

 

Министарство за рад донело је правилник за послодавце и запослене који се тиче превентивних мера за спречавање епидемије корона вируса који ступа на снагу од јула месеца. Географски институт "Јован Цвијић" САНУ усвојио је предлог правилника у складу са препорукама надлежних органа. У прилогу се налази Приручник за поступање превентивних мера ради спречавања појаве и ширења епидемије заразних болести са циљем заштите здравља и безбедности запослених.

ОСТАНИТЕ ЗДРАВИ!!!

Датум објаве: 15.07.2020. године

Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,



Др Марко Д. Петровић је укључен у рад Кауфман лабораторије (Kaufman Lab for the Study and Design of Food Systems and Marketplaces), при Универзитету Висконсин у Медисону (University of Wisconsin–Madison, WI, USA), једном од водећих светских универзитета (27. место на Шангајској листи универзитета и 19. место у САД, у 2019).

Датум објаве: 26.07.2020. године
Извор: https://dpla.wisc.edu/wisconsin-idea/kaufmanlab/, , ,



Дана 14 јануара 2020. године одржан је новогодишњи коктел у организацији Географског институтa, у форми неформалног дружења садашњег колектива, спољних сарадника и пословних партнера Института. Као и сваке године, директор Института је уз поздравне речи представио резултате прошлогодишњег рада, те су у пријатељској атмосфери сарадници Института наздравили почетку нове године.

Датум објаве: 15.01.2020. године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, Хотел Палас , Београд,



Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ, Београд Ђуре Јакшића бр.9 (у даљем тексту: Наручилац), позива заинтересоване понуђаче да припреме и поднесу понуду у складу са законом и конкурсном документацијом.
Предмет: Набавка добара – електронска опрема. Назив и ознака из Општег речника јавних набавки: 38112100-4 „Глобални системи навигације и позиционирања (GPS)”

Датум објаве: 26.11.2019. године
Извор: Географски институт "Јован Цвијић" САНУ, Географски институт "Јован Цвијић" САНУ, Београд, Србија



Драге колеге,
Позивамо Вас да својим оригиналним истраживачким радовима или свеобухватним прегледним поглављима допринесете квалитету предстојеће монографије "Water Resources Management: Methods, Applications and Challenges" коју ће публиковати Nova Science Publishers, Inc.

Датум објаве: 5.11.2019. године
Извор: Географски институт "Јован Цвијић" САНУ, , ,