Међународна година пећина и краса (IYCK) је светски непрофитни пројекат чији циљ је образовање јавности о овим веома значајним и широко распрострањеним природним ресурсима. Организатор је Међународна спелеолошка унија (UIS), организација за истраживање, проучавање и заштиту пећина и краса, која има 55 држава чланица, међу којима је и Србија. Преко 100 организација су партнери UIS-а у овом пројекту који ће пружити едукативне и забавне садржаје са циљем подизања глобалне свести о пећинама и красу.

Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ званично је подржао овај пројекат на седници Научног већа одржаној у јулу 2019. године. У јануару 2020. године Институт је упутио молбу Националној комисији Републике Србије за сарадњу са Унеском да подржи предлог Међународне спелеолошке уније да се церемонија свечаног отварања одржи у седишту Унеска у Паризу, што је Комисија и усвојила. Свега четири државе су успеле да обезбеде ове подршке (поред Србије, још Словенија, Либан и Мађарска), али то је било довољно да предлог буде прихваћен. Претходно заказана за 26. јануар 2021, церемонија у Паризу је због пандемије ковид-19 морала да буде одложена. Да би званични почетак био обележен, Међународна спелеолошка унија је организовала представљање пројекта преко свог YouTube канала, медија и друштвених мрежа. Церемонија у Паризу је одржана накнадно, 13. септембра 2021, а догађају је присуствовала и госпођа Тамара Растовац Сиамашвили, амбасадоркa Републике Србије при УНЕСКО-у. Том приликом је истакнут главни циљ и мото Међународне године пећина и карста „Истражити, разумети и заштитити!“

Публикацију Међународна година пећина и краса 2021 - Србија: приручник за промоцију значаја крашких простора можете преузети у пдф формату.

Више информација можете наћи на:
http://iyck2021.org/
https://www.facebook.com/uisspeleo
https://twitter.com/uisspeleo
https://www.instagram.com/uisspeleo/
http://uis-speleo.org/

Прилог: UIS-IYCK_liflet-Srpski-cirilica.pdf

Прилог: Medjunarodna-godina-pecina-i-krasa_Srbija.pdf

Датум објаве: године
Извор: ГИ "Јован Цвијић" САНУ, , ,

 

 

 

Фотографије:

 

 

: