Евиденциони број пројекта:
Пројектни циклус: 1991-1995
Руководилац пројекта:
Време трајања: до године

 

Пројекат представља интегралну научноистраживачку тему Географског института „Јован Цвијић“ САНУ и Одсека за географију ПМФ-а. Сарадници Географског института активно су учествовали у три подпројеката.

1. Геоморфолошки, хидролошко-ќлиматолошки процеси у Србији

Истраживање је било усмерено на проучавање ерозије, спелеолошких објеката, глацијалне морфологије, режима воде, хидролошких модела, цикличности хидролошких појава, утицаја климатских елемената и другог.

2. Друштвено-географски процеси у Србији

Области истраживања у домену подпројекта биле су: демографске структурне компоненте кретања становништва, промене у демографским и економским структурама становништва, агрогеографске промене, утицај миграторних кретања, популациона политика и сличне теме, као и израда ауторских оригинала карата са демографском тематиком.

3. Регионално-географске карактеристике, проблеми и геопотенцијали за развој Србије

Овај подпројекат обухватао је проучавање односа између географије и просторног планирања, регионалних системи насеља, теоријска и методолошка питања у домену урбане, индустријске и регионалне географије. Резултати истраживања у оквиру пројекта су публиковани у Зборнику радова Института (књ. 43, 44-45), и у едицији Посебна издања (књ. 38, 41, 44-46).