Евиденциони број пројекта:
Пројектни циклус: 1986-1990
Руководилац пројекта:
Време трајања: до године
Носиоци пројекта: Географски институт и Географски факултет ПМФ-a у Београду

 

У пројектном циклусу 1986-1990. године, горе поменути пројекат, као и следећи у овом хронолошком прегледу реализованих пројеката, део су већег пројекта Географске појаве и процеси у Србији, финансираног од стране Републичке заједнице за науку, а који су заједнички реализовали Географски институт и Географски факултет ПМФ-a у Београду. Географски институт „Јован Цвијић” САНУ био је носилац следећих подпројеката:

1. Географске промене у СР Србији у току социјалистичке епохе

Истраживања су обухватала више тема: положај речних корита као последица савремене тектонике; карактер и орјентација долина условљених морфоструктуром рељефа; варијација протицаја на рекама Србије (и Југославије); природне погодности простора за развој и ширење градова; антропогеографске и демографске основе развоја насељености у Србији; системи насеља и урбаних целина у Србији, системски приступ у географском проучавању градова; аграрно-географска истраживања, методи за анализу и планирање размештаја индустрије; географска средина и друштвено географски процеси. Резултати истраживања су публиковани у едицији Посебна издања (књ. 36) и Зборнику радова (књ. 39 и 40).

2. Примењена географска истраживања
Опсежним географским истраживањима, обухваћене су општина: Велико Градиште, Голубац, Смедерево и Мионица. Циљ комплексних географских проучавања општина био је да се „постави и унапреди теоријско-методолошка основа за географска истраживања, која се могу применити у планирању развоја и коришћења геопростора“ (Вељковић, 1990). Тежиште истраживања је било на елементима просторне структуре, географским појавама и процесима који имају улогу и значај за развој просторних јединица, за рационални размештај делатности, становништва и насеља, за организацију живота и рада становништва и његових активности на посматраном простору. Резултати истраживања су у форми географских монографских студија објављени у едицији Посебна издања (књ. 39 и 42) и Зборнику радова (књ. 41 и 42).